Een nieuwe docent op een nieuw instrument!

Vanaf 1 september is het mogelijk om via Da Capo accordeonles te volgen! Monique Kokkeler sluit zich bij ons aan als docent en zal deze lessen gaan verzorgen.

Monique Kokkeler (1978)  begon op 10-jarige leeftijd met accordeon spelen. Ze werd op 14-jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding van Conservatorium te Enschede. Hier is ze overgestapt naar C – griff accordeon.

In 1998 is ze begonnen met de vakopleiding Docerend Musicus, die ze heeft voltooid aan de Hogeschool van de Kunsten Arnhem in 2001. Tijdens haar studie heeft ze masterclasses gevolgd bij F. Lips en M. Spiridigliozzi. Ze is invalster geweest bij accordeon ensemble D’acht. Ook heeft ze meegewerkt aan de cabaret voorstelling Mooi Rood, van C. van de Werf. In 2001 heeft ze een theater tournee door Nederland en Belgie gemaakt met de voorstelling “kleine kleine zeemeermin”, op tekst van Imme Dros en muziek van Bernard van Beurden.

Ze is dirigent geweest van verschillende accordeonorkesten en geeft momenteel les op de muziekschool te Ochtrup. Tevens geeft ze privélessen accordeon in Enschede, Losser en Hengelo.  Voor meer informatie zie ook  www.MoniqueKokkeler.nl

 

Pilot Leerorkest in Dinkelland van start!

Afgelopen maandag (6 maart 2017) is met de eerste oriëntatieles het startsein gegeven voor de pilot van het leerorkest in de gemeente Dinkelland. Docenten Nikki Kleijsen en Leonie van Viersen van Da Capo Dinkelland gaven de leerlingen van groep 5 van basisscholen de Veldkamp en de Kingschool in Denekamp uitleg over Algemene Muzikale Vorming (AMV). De komende 13 weken staan voor deze leerlingen in het teken het leerorkest, elke week krijgen ze een les van een docent van Da Capo Dinkelland. Op de Veldkamp en de Kingschool wordt het leerorkest opgestart als pilot, met als doel dit vanaf september 2017 breed uit te rollen naar alle basisscholen in Dinkelland.

Het leerorkest is een initiatief van de docenten van Da Capo Dinkelland, de Federatie van Muziekverenigingen Dinkelland en het Platform Cultuureducatie. De oriëntatieles van afgelopen maandag is de eerste uit een reeks van vier, waarin naast AMV ook Popmuziek, Klassieke muziek en Harmonie/Fanfare aan bod komen. Deze lessen zijn een aanvulling op de reguliere muzieklessen die door de muziekleerkrachten op de basisschool worden gegeven.

Na de oriëntatielessen worden de leerlingen ingedeeld in instrumentengroepen: viool, trompet, saxofoon/klarinet, keyboard en gitaar. Op deze instrumenten krijgen de leerlingen wekelijks groepsles van de professionele docenten van Da Capo Dinkelland. Elke derde week is er een repetitie van het leerorkest, waarbij alle leerlingen samen gaan repeteren. Als afsluiting van de lessen is er op 26 juni 2017 een presentatieconcert, waarin de leerlingen aan hun ouders en andere belangstellenden kunnen laten horen wat ze bij het leerorkest hebben geleerd.
De insteek van het leerorkest is om kinderen van groep 5 en 6 te laten kennis maken met het bespelen van het instrument en het spelen in een orkest. Op deze leeftijd zijn de leerlingen het meest ontvankelijk voor muzikale ontwikkeling en dankzij het leerorkest kunnen ze ervaren hoe het is om in een orkest te spelen.

De Federatie van Muziekverenigingen Dinkelland heeft speciaal voor het leerorkest nieuwe instrumenten gekocht en stelt deze belangeloos beschikbaar voor het leerorkest op alle basisscholen in Dinkelland. De verengingen uit de federatie zijn nauw betrokken bij het leerorkest, zij leveren vrijwilligers voor bijvoorbeeld het opzetten van standaards, het klaar zetten van instrumentarium en het transport van instrumenten van school naar school na de pilot-fase. De samenwerking tussen de Federatie en haar verenigingen, het Platform Cultuureducatie en Da Capo Dinkelland moet leiden tot een beter, bekender en aantrekkelijker muzikaal aanbod voor de jeugd van Dinkelland.

Na afloop van de pilot zal het leerorkest uitvoerig worden geëvalueerd, zodat vanaf september 2017 het leerorkest op alle basisscholen in Dinkelland kan worden opgestart.

Basisscholen en andere geïnteresseerden kunnen nu al contact opnemen via leerorkest@muziekdinkelland.nl

Bron: Dinkelland Visie 15-03-2017

Vooraankondiging: Da Capo JeugdMuziekDag

Wat gaan we doen?
Net als de afgelopen jaren (2015 en 2016) gaan we met alle enthousiaste muzikanten ’s morgens repeteren op een aantal muziekstukken en ’s middags een daverend concert houden voor heel veel familie, leden van de verenigingen, lokale pers en de vele andere belangstellenden.

Voor wie is het bedoeld?
De Da Capo JeugdMuziekDag is voor alle hafa- (dus ook slagwerk!) en blokfluit leerlingen en jonge muzikanten (tot 21 jaar) van onze verenigingen.

Waar is het?
In Ootmarsum. We repeteren ’s morgens in Het Damast. Daar wordt ook geluncht. Het concert wordt gegeven bij de Commanderie. Bij mooi weer op het plein en anders in de gasterij.

Voor nu de eerste aankondiging. Binnenkort kan iedereen zich inschrijven via de verenigingen en docenten.

Hebben jullie nog vragen? Mail die naar muziekdag@muziekindinkelland.nl.
Graag tot de 25e juni!

Het leerorkest in Dinkelland

De komende maanden zal een aantal docenten van Da Capo op twee basisscholen in Denekamp een pilot gaan draaien voor het leerorkest.

Het leerorkest is een intiatief naar voorbeeld van Kinderen maken Muziek, een project dat in 2011 het licht zag in Amsterdam. Gesteund door Koningin Maxima (toen nog prinses Maxima) en het fonds voor Cultuurparticipatie kregen duizenden kinderen de mogelijkheid om onder schooltijd een instrument te leren spelen en in een orkest samen muziek te maken.

Vanaf 1 maart 2017 starten op basisscholen De Veldkamp en De Kingschool lessen onder schooltijd, om de kinderen van groep 5 en 6 ook deze mogelijkheid te bieden. Een aantal docenten van Da Capo zal tot aan de zomervakantie groepslessen geven aan de kinderen, elke docent op zijn of haar eigen instrument. Denk hierbij aan:
– Klarinet/Saxofoon
– Keyboard
– Gitaar
– Viool
– Trompet
Eens in de drie weken hebben de kinderen een repetitie van het leerorkest, waarin alle kinderen samen spelen onder leiding van de dirigent. In juni zal met een groot concert de pilot van het leerorkest worden afgerond.

Vanaf het schooljaar 2017/2018 is het de bedoeling dat het leerorkest wordt aangeboden aan alle scholen in Dinkelland, zodat alle kinderen die in groep 5 en 6 zitten hier gebruik van kunnen maken. Want wat is er nu mooier dan samen muziek maken?

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén